Työntutkimuspalvelut

Työntutkimus on työkalu ja yleisnimitys nykytilanteen analysointiin sekä tuottavuuden kehittämisen menetelmille ja tekniikoille. Se on systemaattinen, tarkka, tehokas ja oikeudenmukainen keino selvittää esimerkiksi työvaiheeseen tarvittava työaika, tunnistaa epäergonomiset työvaiheet tai vaikkapa merkittävimmät kehityskohteet prosessissa. Työntutkimusta voidaan hyödyntää myös esimerkiksi kehityksen simuloinnissa, työnsuunnittelussa, kannustavissa palkkausjärjestelmissä, kustannuslaskennassa, tarjousten hinnoitteluissa, työn tehokkuuden seurannassa sekä työpistekuormituksen ja oikean resurssimäärän (henkilöstö, kalusto jne.) selvittämisessä.

Työntutkimus sopii erinomaisesti minkä tahansa työn ja toiminnan kehittämiseen toimialasta riippumatta. Sen päämääränä on kaikissa tilanteissa kokonaisvaltaisesti kehittää tuottavuutta, laatua, työergonomiaa sekä työturvallisuutta. Laadukas ja ammattitaitoinen työntutkimus toteutetaankin eri työntutkimustekniikoita hyödyntäen, aina siellä missä työ on, kokeneen ja virallisen työntutkijan pätevyyden omaavan työntutkijan toimesta.

Jokainen toimeksianto räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Systemaattinen tutkimuksen toteuttamismalli pitää huolen siitä, että esimerkiksi henkilöstöä infotaan riittävällä laajuudella ennen työntutkimuksen aloitusta, tilaaja on tietoinen tutkimuksen etenemisestä ja tulokset raportoidaan aina sovitulla tasolla sekä helposti ymmärrettävässä muodossa.

Työnmittaus

Laadukas ja oikeaoppisesti tehty työnmittaus noudattaa aina EK:n ja SAK:n tuottavuustyöryhmän laatimia pelisääntöjä, jolloin huomioidaan esimerkiksi työn raskauteen (fyysinen ja psyykkinen) liittyvät kuormitustekijät.

Ajanmäärityksessä (työvaiheaika) käytettävä menetelmä ja riittävä tarkkuustaso on arvioitava jokaista käyttötarkoitusta varten aina erikseen. Tyypillisesti käyttämämme tutkimusmenetelmät ajankäytön jakaantumisen selvittämiseen ovat havainnointitutkimus sekä jatkuva ajankäyttötutkimus.

Liikeaikatutkimukset suoritamme pääasiassa aina MOST (Maynard operation sequence technique) -menetelmää hyödyntäen, joka soveltuu työn hyvin yksityiskohtaiseen analysointiin. Työn sisältö eritellään niin pieniin osiin, että niihin kuluva aika on vakio. Vakioajat on taulukoitu.


Menetelmätutkimus

Menetelmätutkimus on kokonaisvaltaista työolojen, työtapojen sekä prosessien tutkimista sekä kehittämistä. Kohteena ovat tällöin kaikki tuotannon tai prosessin osatekijät, kuten esimerkiksi työn tekeminen, raaka-aineet, koneet ja laitteet sekä näiden kaikkien yhteistoiminta. Menetelmätutkimuksessa asioita tarkastellaan aina kolmesta eri näkökulmasta:

Työntekijän näkökulma

  • Työergonomia ja turvallisuus
  • Kuormittavuus (fyysinen ja henkinen) ja monotonisuus
  • Epäkäytännöllisyys

Taloudellinen näkökulma

  • Prosessin pullonkaulat ja laatuongelmia aiheuttavat tekijät
  • Toistuvat, pitkäkestoiset tai paljon työtä vaativat työsuoritteet
  • Lisäarvoa tuottavat tai tuottamattomat prosessin vaiheet
  • Kustannuksia aiheuttavat tekijät

Teknologinen näkökulma

  • Voidaanko jokin tietty työvaihe työssä tehdä jatkossa eri tekniikalla tai erilaisia työvälineitä/koneita hyödyntäen, jolloin työvaihe kyetään jatkossa tekemään tehokkaammin, turvallisemmin tai vähemmän kuormittaen työntekijää sekä työympäristöä 

Kyllä, olen kiinnostunut työntutkimuspalveluista!